duminică, 31 martie 2013

Ciorba din carne de ovine

Ingrediente:

1/2 carne de berbec sau de oaie fara grasime
morcov
patrunjel
o ceapa de marime mijlocie
2 ardei grasi
250 g rosii
2 cartofi de marime mijlocie
o felie de varza dulce
bors
zeama de varza
zeama sau sare de lamiie
marar, cimbru, tarhon, piper, sare

Mod de preparare:

Carnea taiata in bucatele se pune in 3 l apa rece cu o lingurita rasa de sare, lasindu-se sa fiarba, circa o ora, la foc mijlociu. Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri, mari, se calesc separat, 2 minute, cu 2 linguri de untdelemn, apoi se adauga in supa, impreuna cu varza taiata ca fideaua, lasindu-se sa fiarba impreuna pina cind se moaie bine carnea (trebuie sa fiarba cca 2-3 ore; daca este mai batrina, chiar mai mult).
In oala sub presiune, fierbe in jumatate de timp impreuna cu zarzavatul care se caleste inainte direct in oala; apoi, se adauga apa rece cca 2 l si carnea, o lingurita rasa de sare, se asaza capacul si se lasa sa fiarba cca 1 1/2 ora,calculind timpul, de cind au inceput sa iasa primii vapori prin ventil; atunci, se reduce focul la minim si se fierbe in continuare.
Cind s-a scurs timpul afectat fierberii, se raceste oala, si se desarta continutul in oala obisnuita. In oricare varianta se pregateste ciorba, cind carnea este bine fiarta , se pun cartofii taiati in cuburi mici, ardeii si rosiile taiate felii, sau numai suc de rosii (iarna), cimbru si marar.
Cind toate sint fierte, se sareaza, se acreste,completind lichidul dupa gust, si, pentru aroma, se adauga frunze de tarhon sau leustean si un virf de cutit cu piper (facultativ).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...